Bijen

Het Bijenvolk

Honingbij op bloem
Honingbij op bloem

De honingbij (Apis mellifera), ook wel Europese honingbij genoemd, is een wereldwijd verspreid insect. De belangrijkste rassen van de honingbij zijn :

  • Apis mellifera mellifera: de inheemse bij, ook nog de zwarte bij genoemd, steeklustig en zwermdriftig
  • Apis mellifera carnica: grijsbehaard, afkomstig uit Oostenrijk, Hongarije en de Balkan, zachtaardige bij, snelle voorjaarsontwikkeling
  • Apis mellifera ligustica: Italiaanse bij, herkenbaar aan haar gele ringen, minder winterhard
  • Apis mellifra nigra Buckfast: door Broeder Adam geselecteerd uit kruisingen van een originele Engelse bij met rassen uit Europa, Midden Oosten en Afrika, productieve en zachtaardige bij.

De inheemse bij (Apis mellifera mellifera) is niet meer zo raszuiver. Door het importeren van andere rassen waarmee ze zich gemengd heeft, is ze een zeldzaamheid geworden. Vele imkers houden nu Carnica- en Buckfastbijen. Ze zijn vooral geliefd omwille van hun zachtaardigheid en haaldrift. De carnica is een raszuivere bij, terwijl de buckfastbij een bastaardbij is, kunstmatig geteeld door Broeder Adam (Engeland 1898-1996)

De BIJ en WIJ – Twintig minuten bijenleven in beeld!


Deze voorlichtingsfilm behandelt op eenvoudige wijze het bijenleven en vertelt waarom de honingbij zo belangrijk is voor ons!
De film is gemaakt door de  Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV): http://www.bijenhouders.nl/

Subpagina’s: