Wespen

Gewone wesp (Vespula Germanica)
Gewone wesp (Vespula Germanica)

Last van wespen? Wespennest? Wespenplaag?

Laat een professionele wespenbestrijder/ongediertebestrijder uw wespennest vandaag bestrijden/verdelgen.

Het allerbelangrijkste bij de bestrijding van een wespennest is te weten waar zich het wespennest bevindt. Let dus goed op waar de wespen in en uitvliegen. Sluit niet zelf de in- en uitgang(en) van het wespennest af, de wespen zoeken net zolang tot ze een andere in- uitgang gevonden hebben, dit kan ook binnenshuis zijn.

Bij het ondeskundig verwijderen van wespennesten kunnen ernstige ongelukken gebeuren, zelfs met dodelijke afloop. Alle wespen verdedigen hun nest bij een aanval; werksters scheiden dan een feromoon af waardoor de aanwezige dieren snel gealarmeerd worden en de aanvaller massaal wordt belaagd. Binnen Europa zijn er geen andere typen wespen die een aanvaller zo agressief benaderen.

Imkerij Aarts Bij en Groen geeft 100% garantie op de bestrijding/verdelging van een wespennest. Na een melding van een wespennest komen wij dezelfde dag bij u langs om het wespennest te bestrijden/verdelgen. Laat altijd een professionele wespenbestrijder voor het bestrijden/verdelgen komen, zelf verwijderen is gevaarlijk.

Bel ons op 06-40425603

Sla niet naar wespen die bij u in de buurt komen, maak het gezicht van uw kinderen goed schoon en geef andere kleding aan als ze zoetigheid hebben gegeten. Drink niet zonder rietje uit een glas/flesje of blik.

Zet wespenvallen, vul die met ouderwetse ranja aangelengd met wat water. Zet wespenvallen een paar meter bij de plek waar u normaal gesproken verblijft, vandaan.

Wespensteek: levensgevaarlijk is heel klein tenzij men een aantal steken tegelijk krijgt of in of bij het strottenhoofd gestoken wordt, waardoor een zwelling ontstaat zodat de luchtweg afgesloten wordt. Raadpleeg direct de EHBO van het ziekenhuis.

EHBO

  • Op gestoken plaats : Koude kompressen leggen
  • Niet uitzuigen heeft helemaal geen zin
  • Voel je je niet lekker na een wespensteek ga direct naar het ziekenhuis, wacht niet af

Het gif van de “limonadewespen”en andere plooivleugelwespen en een aantal andere families bevat neurotoxinen (zenuwgiffen) die voor een snelle verlamming kunnen zorgen. Bestrijden van de pijn na een wespensteek is moeilijk. Geavanceerde pijnstillers (oraal en/of zalf) kunnen helpen. Het uitzuigen van het gif biedt geen of weinig soelaas. Ook huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn niet effectief. De zwelling kan worden tegengegaan door een injectie met antihistaminica. Dit moet in een medische kliniek of ziekenhuis gebeuren, want genoemde stoffen hebben een sterke bijwerking (zeer slaapwekkend). Rust na een ernstige wespensteek is bevorderlijk voor de genezing.

Naast pijn en zwelling kan een patiënt veel last hebben van een allergische reactie. Ongeveer  5%  van de Nederlandse bevolking is allergisch voor insectensteken. Een vijfde deel van deze gevallen wordt veroorzaakt door steken van honingbijen en ongeveer viervijfde door wespensteken. De allergische reactie ontstaat doordat het lichaam na een eerdere steek antistoffen heeft aangemaakt, met name gericht tegen bepaalde eiwitbestanddelen in het insectengif van die soort. Deze antistoffen zijn bedoeld als afweer, maar in geval van allergische reacties, zorgen ze eigenlijk voor een overreactie, waardoor ze zelf weer klachten veroorzaken. De allergische reacties kunnen in heftigheid variëren van huidklachten tot, in ernstige gevallen, bloeddrukdaling en klachten in het hart- en vaatstelsel. Bel zo spoedig mogelijk een ambulance en wacht niet af!!

Allergische aandoeningen kunnen toenemen als men vaak is gestoken. Laat je behandelen door een allergoloog. Zo moeten heel wat imkers er na 10 of 20 jaar mee ophouden, omdat de allergische klachten te ernstig worden. In Nederland overlijdt er gemiddeld ieder jaar wel iemand aan een wespen- of bijensteek na een zogenaamde anafylactische shock. Wees dus voorzichtig en onderschat nimmer het potentiële gevaar van een wespensteek.