Bijen en Bestuiving in de groenteteelt

Bestuiven courgette
Bestuiven courgette

Aarts Bij en Groen levert bijenvolken voor het bestuiven van uw gewas in de groenteteelt.
Ervaring : Courgette en bloemkool

In overleg met de tuinder wordt bepaald hoeveel volken er geplaatst worden. In onderstaande tabel staan de richtlijnen voor de teelt van groenten in de volle grond en in de glastuinbouw. Bij open teelten wordt gebruik gemaakt van elf- en twee en twintigraams kasten. Onder glas of in tunnels van acht- en elfraamskasten.

Tabel gewas bestuiving
Tabel aantal volken nodig in de groenteteelt

Bijen worden bij de teelt van paprika ingezet om stuifmeel weg te vangen in verband met allergische klachten. Onderzoek van PPO bijen en het Eramus Medisch Centrum hebben aangetoond dat neusklachten bij mensen met een allergie aanzienlijk verminderen en dat bijen inzetten over langere termijn ook bijdraagt aan verbetering van de longfunctie bij mensen met een allergie.

 

Plaatsing bij open teelt

Mannetje vrouwtje courgette
Mannetje vrouwtje courgette

Het plaatsen van de bijenvolken gebeurt altijd in overleg met de tuinder. Over het algemeen wordt bij de teelt van groenten in de volle grond aangehouden dat de volken worden geplaatst wanneer het gewas in bloei komt. De bijenvolken worden geplaatst in groepjes op een zonnige en beschutte plek en op een verhoging, bijvoorbeeld op pallets.

Plaatsing bij overdekte teelt

Het plaatsen van de bijenvolken in de glastuinbouw gebeurt over het algemeen in de avond om onnodig verlies van bijen te voorkomen. Samen met de tuinder worden geschikte plekken uitgezocht. Meestal op een stellage naast of net boven het te bestuiven gewas. Bij voorkeur is de standplaats licht en ruim en is er een drinkplaats voor de bijen.

Nakijken van de bijenvolken

De bijenvolken worden regelmatig nagekeken om de kwaliteit te waarborgen. Over het algemeen eens per twee weken bij open teelt en eens per 10 dagen bij teelt onder glas of in tunnels.

Bijen en bestuiving in de Groenteteelt

Bijen worden in de Groenteteelt veel ingezet voor de bestuiving. Gewassen zoals courgette,aubergine,paprika die onder glas worden geteeld, zijn zelfbestuivers maar vanwege de afwezigheid van wind in de kas worden bijen ingezet om de bestuiving een handje te helpen. Courgette wordt ook met de hand bestoven. Door bijen in te zetten kan de tuinder kosten besparen.

In de groentekas heerst een ander klimaat dan buiten. Het is er warmer. De luchtvochtigheid is hoger en het CO2 gehalte kan hoger zijn. Bijen vliegen vanaf 9 graden, optimaal tussen de 9 en 25 graden. Bij lagere of hogere temperaturen blijven veel bijen in hun kast om het nest te verwarmen of te koelen. Er zijn dan minder bijen die bijdragen aan de bestuiving. Er worden ook hommels ingezet naast de bijen voor te bestuiven, hommels vliegen bij lagere temperaturen. De ideale luchtvochtigheid in de kas is 70%. Bij hoge luchtvochtigheid kan het voorkomen dat het stuifmeel niet goed van de bloem loskomt.

Voor bestuiving in de groenteteelt worden zachtaardige bijen gebruikt. Zeker wanneer de bijen gelijk met het personeel in de kas aan het werk zijn.

Bijen nodig voor bestuiving ? Bel  Aarts Bij en Groen 06-40425603.